Att balansera livet

Det jag tycker är svårast med att vara egenföretagare är det där med att hitta rätt balans mellan sälj, arbete, personlig utveckling, privatliv och nya roliga projekt. Till exempel har mitt nuvarande företag just nu tagit mycket stryk av ett nytt spännande projekt, privatlivet har också fått stå tillbaka och säljandet och allt annat. Känner du igen dig?

Och hur ska man kunna hålla sina sociala medier uppdaterade, när det enda man håller på med måste hållas hemligt? Som tur är börjar jag snart nå så långt med det nya projektet, att jag kan börja berätta om det. Om en vecka eller två hoppas jag att det kommer bli officiellt, allra längst i en månad till behöver jag hålla det hemligt. Hoppas jag.

Företag på internet

I övrigt har jag på senaste tiden börjat tänka om när det gäller hemsidor och internetnärvaron för företagare. Eller jag har väl tänkte i de banorna förut, men har vidareutvecklat tankarna.

Det blir vanligare och vanligare att företag helt väljer bort en egen hemsida och helt och hållet fokuserar på en internetnärvaro via sociala medier. Och även om jag fortfarande med emfas hävdar att företag fortfarande måste ha en hemsida om man vill framstå som seriös, så ser jag mindre och mindre anledning till att man måste lägga så mycket tid och kraft på just hemsidan.

När jag började göra hemsidor för 20(!) år sedan var det krångligt att göra hemsidor och man gjorde dem med en textredigerare och laddade upp filerna med ett ftp-program. Var en enda bokstav eller siffra fel var det bara att göra om allt och ladda upp filerna igen. Det är visserligen fortfarande sant om man kodar hemsidor, men majoriteten av företagare eller för den delen webbutvecklare slipper hålla på så mycket med kod numera.

Idag behöver du som företagare egentligen inte ha någon kontakt med webbutvecklare! Du kan, om du vill, lära dig allt själv på Youtube eller genom trial-and-error på WordPress.com, Squarespace eller någon annan av alla gör-det-själv-tjänster där ute. Så är jag arbetslös nu?

Nä, jag tror inte att jag kommer bli arbetslös. Jag tror att det fortfarande finns de företag som behöver eller vill ha en egen hemsida som de har full kontroll på, som inte vill vara beroende av nycker av stora företag utomlands. Det kommer fortfarande finnas de som behöver hjälp med att komma igång med sociala medier och knyta ihop de sociala medierna med hemsidan eller strategier för hur man ska använda sin direktkommunikation med kunderna.

Men jag tror att jag i mitt företag kommer jobba mindre och mindre med webbutveckling och jobba mer och mer med fotografering och föreläsningar. Jag tror att många företag kan komma igång med internet och sociala medier direkt efter en av mina föreläsningar om internet för företagare. Ibland behöver man bara någon som pekar åt vilket håll man ska gå och sen kan man gå själv.

Eller vad tro du? Klarar du som företagare av att navigera själv i sociala medier och på hemsidan, eller kommer du även i framtiden behöva någon som håller dig i handen?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.