2017 har varit ett riktigt skitår på många sätt, samtidigt har det gett mig många nya insikter och erfarenheter, ett nytt hem i en ny stad och världens bästa sambo. 

Jag vill börja med att be mina kunder om ursäkt: jag känner att jag under 2017 inte gett er den service och uppmärksamhet ni förtjänar. Jag tycker också att mina kunder förtjänar att veta varför jag varit distraherad och sämre på att hålla deadlines; Jag har under 2016 och 2017 brottats med att få hjälp med mina livslånga ADD-symptom, vilket har tagit väldigt mycket fokus i mitt liv. Nu i slutet av 2017 har jag äntligen fått min diagnos och professionell hjälp. Jag kommer få medicin och jag är helt övertygad om att jag 2018 kommer tillbaka i form, både fysiskt och mentalt, för att återigen kunna prestera på topp för både gamla och nya kunder. Det är mitt nyårslöfte till er.

Socialt experiment på Facebook

Den första förändringen jag kommer göra 2018 är ett socialt experiment på Facebook. Som så många andra idag använder jag Facebook som social kontaktpunkt, eller jag kanske gör det mer än alla andra. Eftersom jag lutar åt en introvert personlighet, det vill säga jag tycker det är jättetrevligt att träffa människor och umgås men när jag gjort det behöver jag ensamtid för att ladda batterierna, är Facebook ett perfekt sätt att kunna umgås men ändå ladda batterierna. Däremot har jag aldrig tyckt om Facebooks algoritm, vilket är det som bestämmer vad och vem du ska få se i ditt Facebookflöde. Allt som oftast kommer jag på mig själv med att prokrastinera och bara sitta och scrolla förbi (för mig) meningslösa inlägg på Facebook från ytliga bekantskaper.

Ibland får jag för mig att Facebook med flit sorterar bort mina närmaste vänner och de jag bryr mig mest om, till exempel försvann min sambo ganska mycket ur mitt flöde när vi gjorde vårt förhållande officiellt på Facebook. Vad Facebook tjänar på att vi bara har ytliga kontakter på Facebook låter jag dock konspirationsteoretikerna teoretisera om.

Tar kontrollen över mitt flöde

Därför har jag, för att inte utsätta mig själv för algoritmen och för att själv välja vilka vänner jag har kontakt med och tar emot information från, avföljt varenda person, företag och grupp jag är vän med och medlem i. Mitt automatiska flöde idag består endast av mina egna inlägg och de sidor som jag är administratör för.

Jag är fortfarande vän med alla som jag var vän med förut, jag får bara inte automatiska uppdateringar från en enda person. Om jag vill veta något om någon vän på Facebook så är det mitt aktiva beslut att gå in på den personens Facebooksida. Eller så kan jag uppmärksamma en vän som kommenterat något som jag skrivit ett gjort och blir nyfiken på vad hen har hittat på. De personer jag inte själv tänker på och som inte kontakter mig kommer jag inte ha kontakt med.

Jag tycker att den här metoden passar mig, det är helt omöjligt för mig att prokrastinera med Facebookflödet så som jag gjort förut och jag slipper massa intryck av personer och företag som inte aktivt väljer att få intryck ifrån (annonserna är kvar, men minimalt).

På sätt och vis kan jag tycka att jag har vridit tillbaka klockan till pre-facebook, där varje social interaktion är ett beslut av en fysisk person och inte en algoritm i en dator. En algoritm som är anpassad, inte för att ge dig vad du vill se, utan för att hålla kvar dig vid datorn så länge som möjligt så du ska konsumera fler annonser. Det vore kul om fler testar att stänga av hela sitt flöde, så kan vi prata om våra erfarenheter senare i år.

Uppdaterade tjänster

Som vanligt använder jag nyåret som hållpunkt för att tänka över mina tjänster, prisläget* och vad jag ska satsa på i framtiden. Jag är fortfarande övertygad om att 360 är framtiden, speciellt Google maps Streetview som jag nu arbetat med i över sex år och jag är stolt över att jag är en av Sveriges bästa fotografer på 360. Hemsida på en dag får sig en uppdatering och så introducerar jag ett startpaket för dig som vill göra hemsidan själv eller billigare.

Google maps Streetview starkare än någonsin

När det gäller 360-fotografering kommer jag inte ändra något, jag har blivit bättre och bättre på 360 och varefter som Google släppt på restriktionerna och möjliggjort för enklare efterbearbetning har jag kunnat sänka priserna redan. Grundpriset på den virtuella rundturen kommer fortsätta ligga på 1000 kr i startavgift och 350 kr per panoramabild så som det gjort i höst. Men om du vill kan du testa budgetversionen där jag istället tar bilder med en 360-kamera, då tar jag bara 150 kr per panorama som ett experiment, samma startavgift.

Jag är fortsatt övertygad om att det inte finns något annat som är lika enkelt, underhållsfritt för dig och ger tillbaka lika mycket per krona investerat (ROI) om du ska göra reklam för ditt företag. Och jag fortsätter hålla koll på nyheter som både kan effektivera och utveckla mina 360 tjänster. Vet du föresten om att jag håller på och experimenterar med att filma i 360? Än så länge gör jag 360-filmerna mer eller mindre på ideell basis, eftersom jag behöver mer erfarenhet innan jag med gott samvete kan debitera full arbetstid för det arbetet. Så om du bokar en 360-fotografering kanske du kan få en enkel reklamfilm i 360 på köpet, fråga när du bokar.

Hemsida på en dag blir lyxigare

Tjänsten Hemsida på en dag däremot kommer jag för första gången sedan starten införa större förändringar på. Den kommer att gå från att vara en standardtjänst, till att vara ett lyxpaket när du ska göra hemsida. Jag har märkt hur kunderna idag oftare gör sina enklare hemsidor själv med t.ex. Foursquare eller Wix, även om jag personligen hellre rekommenderar Wordrpess.com. När man vänder sig till mig vill man hellre ha en mer avancerad hemsida.

Därför kommer jag sätta ett grundpris på Hemsida på en dag till 12500 kr, det för att kunna fortsätta erbjuda tjänsten till ett fast pris precis som förut, där allt förarbete ingår och med fri telefonsupport första året (tidigare sex månader).

Hemsida från 2500 kr

För dig som har lite tajtare budget eller om du är som min sambo, som helst vill göra allt själv och bara få hjälp igång, erbjuder jag nu ett Startup-paket med:
– Webbhotell** (1 år, inkl. startavgift)
– Domännamn*** (registrering och 1 års avgifter)
– E-postadress (upplägg av en e-postadress)
– WordPress (installation av senaste svenska versionen)
– Plugins (mina rekommenderad plugins)
– Tema (valfritt från WordPress-databas, andra enligt överenskommelse)

Till detta kan du sen köpa till hjälp med att lägga upp de första sidorna, bildbearbetning, registrera fler e-postadresser, anpassning av bilder eller logotyp om du så önskar, priset för detta debiteras med 850 kr per timme, begär gärna en fastprisoffert.

Gratis domän vid bokning av webbhotell

Är du bara ute efter ett riktigt bra webbhotell bjuder jag på domännamnet första året om du bokar ditt webhotell** genom mig. Du har inget att förlora och sparar pengar.

Fler ideella projekt

Som du kanske, eller kanske inte, vet lägger jag näst intill inga pengar på marknadsföring förutom när jag behöver testa t.ex. annonser i sociala medier för att kunna rekommendera eller varna kunder för att använda det. Istället lägger jag min marknadsföringsbudget på ideella projekt som jag antingen tycker är roliga, är bra för närområdet eller leder till en bättre värld.

Tidigare har jag till exempel arbetat ideellt med Sveriges största teater- och konstprojekt Satans Demokrati, där jag dokumenterat miljön med 360-bilder och även filmat teaterföreställningen i 360. Jag har arbetat med turistvägen Vänerslingan utanför Lidköping och just nu har jag precis påbörjat ett arbete med Visans vänner i Mariestad, återkom för att se förändringen på hemsidan.

Med det sagt så ser jag otroligt mycket fram emot att ta tag i 2018 och göra det till det bästa året i mitt liv. Hör av dig om du vill hänga med på resan eller behöver hjälp med något.

GOTT NYTT ÅR!

*Alla priser ovan är exklusive moms och du bör alltid se aktuell prislista eller begära offert ifall priserna ändrats efter att den här texten skrevs. 

**Jag är återförsäljare för Loopia, Sveriges bästa webbhotell. Alla erbjudanden och priser gäller endast om det är Loopia som är webbhotell. Begär gärna offert om du redan har ett annat webbhotell. 

***Domännamnspriserna gäller endast för lediga .se-adresser. För övriga länder och upptagna domäner kan andra priser gälla.


Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

sv_SESwedish
sv_SESwedish